Vind een expert in brandbeveiliging!

Gratis & vrijblijvend

Brandbeveiliging

Je staat er waarschijnlijk niet altijd bij stil, maar brandbeveiliging en brandpreventie is nog steeds ontzettend belangrijk. Zeker wanneer er nieuwe gebouwen worden gebouwd. Ter beveiliging van personen en om de brand zo snel mogelijk te doven, is een brandmeldinstallatie nodig. Je leest hier meer over de soorten brandbeveiliging, maar ook over brandpreventie, de wetgeving omtrent een brandbeveiligingsverordening en welke preventieve blusmiddelen je thuis en in een bedrijf gebruikt ter beveiliging.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wil je meer weten over de kosten van de soorten brandbeveiliging? Vul dan je gegevens in op het contactformulier en ontvang verschillende offertes. Zo vind je een erkend brandbeveiligingsbedrijf die je helpt bij de installatie van een brandalarm.

Soorten brandbeveiliging

Je wilt je huis beschermen tegen brand door middel van brandbeveiliging. Daar zijn verschillende manieren voor. Zo heb je de optie om een rookmelder in je huis te plaatsen of een blusdeken in de keuken te hangen ter beveiliging. Ook kun je kiezen om thuis een sprinkler installatie te installeren of een brandslang op te hangen. Hieronder worden de verschillende soorten brandbeveiliging voor brandpreventie uitgelegd.

brandbeveiliging

Rookmelders

Een rookmelder is een brandmeldinstallatie dat een signaal geeft wanneer er teveel rook gedetecteerd wordt. Dit gebeurt door middel van een sensor. Dit middel voorkomt geen brand, maar zorgt er wel voor dat de bewoners van de gebouwen op tijd gealarmeerd worden. Dit kan noodzakelijk zijn wanneer er bijvoorbeeld ’s nachts brand uitbreekt en iedereen ligt te slapen thuis. Je plaatst ‘m het beste op een plek waar de kans op brand relatief gezien het grootst is, zoals in de keuken.

Blusdeken

Het is ook mogelijk om thuis een blusdeken op te hangen ter beveiliging. Je gebruikt een blusdeken door ‘m over het vuur te leggen, zodat het vuur gedoofd wordt. Het is voornamelijk geschikt voor het doven van olie- en vetbranden. Je legt dit middel op een makkelijk bereikbare plek, waar iedereen ‘m weet te vinden. Vaak hangt het op een plek waar open vuur is, zoals de keuken.

brandbeveiliging sprinkler

Sprinklerinstallatie

Een sprinkler installatie is een brandblusinstallatie die aan gaat bij beginnende brand en probeert het vuur te beheersen. Er wordt gebruik gemaakt van sproeikoppen, ook wel sprinklers genoemd, die aan de plafonds van gebouwen hangen en die in connectie staan met waterleidingen. Sprinklers als beveiliging zijn effectief en plaats je het beste in grote gebouwen, gebouwen met kostbare inventaris of waardevolle machines, in winkelgebouwen groter dan 1.000m2 en in historische gebouwen.

Brandslang

Een brandslang is aangesloten op het waterleidingnet, waardoor het een onbeperkt blusmiddel is bij brand. Water is voor veel branden geschikt, maar pas wel op bij branden die veroorzaakt zijn door vloeistof, metaal of elektriciteit. Je plaatst een brandslang op een centrale plek waar je er gemakkelijk bij kunt, zoals op de gang of de overloop.

Op zoek naar een expert in brandpreventie?

Schakel een brandbeveiligingsbedrijf in die de brandbeveiliging installeert.
Start nu je gratis offerteaanvraag!

Kosten brandbeveiliging

De prijzen van brandpreventie hangen af van een aantal eisen die je aan de brandbeveiliging stelt en welke beschikbare ruimte je hebt. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten voor verschillende soorten brandbeveiliging.

Wat zijn de kosten van brandbeveiliging?

Type Brandbeveiliging Gemiddelde prijs *
Branddeken €10,- tot €50,-
Rookmelder €40,- tot €80,-
Sprinklers €40,- tot €80,- per m²
Brandblusser €50,- tot €130,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Soorten brandblussers

Een brandblusser is er in verschillende soorten en maten. Je hebt bijvoorbeeld een CO2-blusser, een poederblusser en een sproeischuimblusser. Hieronder vind je de kenmerken per brandplusser.

CO2-blusser

Een CO2-blusser herken je aan de zwarte koker waar blusstof uitkomt en is over het algemeen minder geschikt voor thuisgebruik. Dit komt omdat je er goed mee om moet gaan, aangezien het uiteinde van de koker zeer koud wordt en je daarmee derdegraads brandwonden kunt oplopen. Met een CO2-blusser verdrijf je de zuurstof bij een brand. Je blust hiermee vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Een CO2-blusser zorgt niet voor schade, is vorstbestendig en je blust er onder spanning staande apparaten mee.

brandbeveiliging brandblusser

Poederblusser

Een poederblusser bevat speciaal bluspoeder. Bluspoeder breekt in op het proces van verbranding en onderbreekt dit. Met een poederblusser bestrijd je vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Een poederblusser heeft een goed bluseffect, is vorstbestendig en je kunt er onder spanning staande apparaten mee blussen. Echter richt bluspoeder veel schade aan en heb je kans dat de brand herontsteekt.

Sproeischuimblusser

In een sproeischuimblusser zit een mengsel van water en schuimvormend middel. Met blusschuim probeer je vooral de brand af te dekken, zodat er geen zuurstof meer bij de brandt komt. Bovendien heeft blusschuim een afkoelende werking. Je blust met een sproeischuimblusser vaste stoffen en vloeistoffen, zonder schade aan te richten. Ook heeft het een lange spuitduur en is het eenvoudig te bedienen.

Brandklassen

Als er brand is, kun je deze opdelen in 5 verschillende brandklassen. Voordat je begint met blussen is het dus handig om vast te stellen wat de oorzaak van de brand is. De klassen lopen van A tot en met F, waarbij E (elektriciteitsbrand) is vervallen.

Brandklasse A is een brand van vaste stoffen, zoals meubels, papier en hout. Je blust zulke branden het beste met een waterblusser, een schuimblusser of een sproeischuimblusser. Bij brandklasse B gaat het om vloeibare stoffen zoals benzine, aceton of was. Blus deze brand met een sproeischuimblusser, een CO2-blusser of een poederblusser. Een gasbrand is een brand uit brandklasse C, zoals propaan, LPG of aardgas. Blus de brand door eerst de gaskraan dicht te draaien om vervolgens een poederblusser te gebruiken. Brandklasse D is een brand van metaal, zoals aluminium, magnesium of metaal. Zo’n brand blus je het beste met een poederblusser. Tot slot heb je brandklasse F, dit is een brand van frituurolie en vet zoals bakolie en frituurvet. Dergelijke brandjes blus je met een sproeischuimblusser of een vetblusser.

Meer informatie over brandbeveiliging?

Vraag gratis offertes aan en vind een brandbeveiligingsbedrijf in jouw buurt!
Start nu je gratis offerteaanvraag!

Waarom kiezen voor een gecertificeerd bedrijf?

Wanneer je thuis een brandmeldinstallatie laat plaatsen, wil je natuurlijk dat dit goed gebeurt. Het is dan ook aan te raden om voor een erkend bedrijf te kiezen die een gecertificeerde installatie levert. Maar wat is de reden dat je voor een gecertificeerd brandbeveiligingsbedrijf kiest? Zo weet je zeker dat de juiste componenten gebruikt worden, dat het door vakbekwaam personeel wordt geïnstalleerd en dat het ontwerp klopt bij jouw situatie. Bovendien voert een gecertificeerd bedrijf controle uit op de vakmannen en middelen.

Ook wordt er gekeken naar hoe de experts omgaan met klachten, hoe het documentbeheer en de rapportages worden gedaan en op welke manier de organisatie is ingericht. Kortom, met een gecertificeerd brandbeveiligingsbedrijf heb je zekerheid op een werkende installatie die past bij wat jij nodig hebt.

Hoe werkt certificeren?

Wat is een brandbeveiligingsverordening?

Een brandbeveiligingsverordening is een wetgeving waarin regels opgesteld zijn over het feit dat men verplicht is om brand te voorkomen, beperken en bestrijden, het beperken van brandgevaar en het voorkomen en beperken van ongevallen bij brand. Sinds 1 januari 2018 gelden landelijke regels voor de brandveiligheid, hierdoor komt de brandbeveiligingsverordening van de gemeentes afzonderlijk, te vervallen. De wet geldt bij bepaalde inrichtingen, bouwwerken of evenemententerreinen. De verordening geldt als je meer dan 50 personen tegelijk ontvangt, wanneer je bedrijfsmatig een nachtverblijf verschaft aan meer dan 10 personen, als je dagverblijf verschaft aan meer dan 10 personen onder de 12 jaar en wanneer je dagverblijf verschaft aan meer dan 10 lichamelijk of verstandelijk gehandicapte personen.

Waarom een inspectiecertificaat verplicht is

Voordelen inschakelen van een brandbeveiligingsbedrijf

Een brandmeldinstallatie is zo bedacht om de brand in een vroege ontwikkeling te detecteren, zodat er tijd genoeg is om het personeel te evacueren. Bovendien is een dergelijke brandmeldinstallatie volgens de wetgeving verplicht voor bedrijven.

De installatie van een brandalarm als brandbeveiliging is specialistisch werk, waar verschillende dingen bij komen kijken. Het is dus aan te raden om een brandbeveiligingsbedrijf in te schakelen voor de installatie van brandbeveiliging.

Een brandbeveiligingsbedrijf is specialist, weet precies wat er moet gebeuren en beschikt over de juiste middelen om je bedrijf te beveiligen. Zo voeren zij de klus voor je uit en weet je zeker dat de brandmeldinstallatie werkt.

Vergelijk gratis offertes van bedrijven

Heb je thuis of in je bedrijf brandpreventie nodig? Kies voor een brandmeldinstallatie ter beveiliging. Laat een erkend brandbeveiligingsbedrijf de installatie doen. Wil je meer dan alleen brandbeveiliging in je huis of kantoorpand? Dan is het ook mogelijk om een alarmsysteem te laten installeren of camerabeveiliging op te hangen.

Benieuwd naar de prijzen voor brandbeveiliging? Vraag dan nu offertes aan, die je onderling met elkaar vergelijkt op prijs en aanbod. Vind het juiste brandbeveiligingsbedrijf in jouw buurt.